E-ÖDEME MEKANİZMALARI
7.04.2010 tarihinde e-pazarlama dersimize Savaş Şakar konuk olup bizlere e-ticaret sitelerinin e-ödeme mekanizmaları hakkında bilgiler vermiştir. Kendisi internet ve elektronik ticaret uygulamalarında strateji belirleme, pazarlama teknikleri geliştirme, yeni ürün ve araştırma-geliştirme çalışmalarına danışmanlık yapmaktadır.
Bir e-ticaret sitesine sahip iseniz online satış hazırlıkları kapsamında öncelikle güvenli bir alışveriş ortamı yaratmak için sitenizin güvenlik sertifikasını almalısınız. Ortak ödeme sayfası kullanmaya karar verirseniz sertifika almanıza gerek kalmaz. Bankanızda bir üye işyeri hesabı oluşturmalı ve seçtiğiniz mağaza alternatifine uygun şekilde sanal pos başvurusunda bulunmalısınız. Başvurunuz onaylandıktan sonra sanal POS’unuzu sitenize entegre etmelisiniz. Artık satışa başlayabilirsiniz. Ancak satış sonrası hizmetler müşterilerin sadakatini sağlamak için çok iyi koordine edilmelidir.
Bir e-ticaret sitesinde ödeme akışı aşağıdaki gibidir:
Tüketici ilgilendiği ürünü satın almak istediği siteyi internet aracılığıyla bulur.Hangi ürünü almaya karar verdikten sonra ürünü sitenin içerisinde yer alan alışveriş sepetine ekler. Daha sonra ödeme yapabilmek için kart bilgilerini sisteme girer. Bilgiler ilgili kuruma aktarıldıktan sonra e-ticaret sitesi sistemine 0 ya da 1 kodu gönderir.(0:red,1:onay)Eğer 0 kodu gönderilir ise ekranda neden red olduğuna ilişkin bilgi yer alır ya da 1 kodu gönderilmiş ise de tüketici alışverişini başarı ile gerçekleştirmiş olur. Eğer ki tüketici ilgili e-ticaret sitesinin anlaşmalı olduğu banka kartı dışında başka bir bankanın kartını kullanarak alışveriş yapıyorsa; kart numarası ve limit teyidi için anlaşmalı sanal pos sahibi banka kart bilgilerini alışveriş yapılan kartın ait olduğu bankaya gönderir.Bankadan bu işlem için binde 2 komisyon alınır.
PEKİ E-TİCARETTE HANGİ ÖDEME METODLARI KULLANILIR?
· Kredi kartı (Visa, Mastercard): Kredi kartının tüm dünyada standart bir ödeme altyapısına sahip olması ve kullanıcı kitlesinin genisliği Internet üzerinden yapılan alısverislerde en çok kullanılan ödeme yöntemi olmasını sağlamıstır. Alısveris sırasında kredi kartı bilgilerinin üçüncü sahıslarca ele geçirilmesinin önlenmesi amacıyla bu bilgilerin sifrelenmesi esasına dayanan SSL ve SET protokolleri kullanılmakta, böylece alısveris güvenliği kolaylıkla sağlanmaktadır.
· Elektronik para: Elektronik para günlük hayatta kullanılan mağaza çeklerinin Internet ortamındaki karsılığı olarak değerlendirilebilir. Bu sistemden yararlanmak isteyen kisilerin ilk olarak elektronik para hizmeti sunan sirketler tarafından gelistirilen özel yazılımlardan birini bilgisayarlarına yüklemeleri ve o sirketle çalısan bir bankada hesap açtırmaları gereklidir.
· Elektronik çek: Elektronik çek sisteminde,ödemeler kredi kartı olmadan banka hesabı bilgilerinin gerekli olanlarının elektronik ticaret sitesine girilmesi yoluyla yapılır. Kullanıcı bir anlamda ticaret sitesine çek keserek ödeme yapmıs olur.
· Escrip: Bağıs ödemeleri gibi bazı özel düsük miktarlı ödemeler için kurulmus bir sistem.
· ECharge My Phone: Telefon faturası ile entegre edilmis bir sistem.
· First Virtual: Ödemeleri üçüncü bir kurulusun toplayıp, ilgili taraflara dağıtımını yaptığı bir sistem.
· PCPay: Akıllı kart bazlı bir sistem
· Havale
· Kapıda ödeme
Günümüzde en yaygın ödeme metodu olan kredi kartıyla ödemeyi ele alalım.Müşteri için en kolay ödeme metodudur .Müşteriler için vazgeçilmez olduğundan her sitede mevcuttur.Kredi kartları güvenli altyapılar ile kullanılmalıdır. 3D Secure, internet üzerinden kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışveriş işlemlerinin güvenliğinin artırılması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.Visa ve MasterCard’ın geliştirdiği “güvenli internet alışverişi” çözümleri ile hem kart sahipleri hem de üye işyerleri sahtekarlıklara karşı güvence altına alınmıştır. Bu uygulama dışında kullanılan bir çok yöntem var ama ülkemiz için henüz çok yeni çok karmaşıklar kullanım hacimleri çok düşüktür. Bu sistemlerin en meşhuru paypaldır. Paypal kendi sistemi üzerinden para yüklemenizi sağlıyor; paypal hesabınıza yüklediğiniz paraları paypal ödeme kabul eden her sistemde kullanabiliyorsunuz. Bunların dışında Escrip ,IPIN,PCPay,First Virtual gibi sistemlerde var.Bu sistemler henüz ülkemiz için çok yeni gelişmekte olan sistemler olduklarından pek tanınmıyorlar.En çok kullanılan 2 sistem daha var :havale ve kapıda ödeme.
PEKİ İNTERNETTE GÜVENLİK NASIL SAĞLANIYOR?
Visa/Mastercard’ın 3D Secure projesi ile birlikte, UGP (Uluslar arası güvenlik platformu) üyesi sanal mağazalardan kart sahipleri ancak şifrelerini kullanarak alışverişlerini tamamlayabileceklerdir. Böylece kimlik bilgilerinin çalınması sonucu oluşan sahtekarlıklar önlenmiş olacaktır. Diğer yandan, ülkemizdeki tüm ödeme sistemleri altyapısının çipli altyapıya kavuşması da kart kopyalama yoluyla yapılan sahtecilikler ve kart hırsızlığında meydana gelen maddi kayıpları ortadan kaldırılabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder